Douchegoot WTW Verticale Douche WTW Douchebak WTW Doucheput WTW

Douche WTW in 10 punten

1. Hoe werkt de DWTW?

Bij douchen gaat heel veel energie verloren. Het nog warme afvoerwater stroomt ongebruikt weg door de afvoer. Dat is jammer, en bovendien niet nodig, want de restwarmte in het afvoerwater kan gebruikt worden om het koude aanvoerwater voor te verwarmen. Dit kan door middel van een betrekkelijk eenvoudige warmtewisselaar die in de afvoer wordt gemonteerd. De DWTW maakt gebruik van restwarmte, en kan dus gezien worden als een duurzame energiebron. Deze duurzame energiebron heeft bovendien de prettige eigenschap dat hij altijd beschikbaar is op het moment -en de plaats! - dat er vraag naar energie is. Hierdoor is geen opslag nodig. Een andere prettige eigenschap is dat de hoeveelheid energie die de DWTW (terug)levert groter wordt naarmate het drinkwater kouder is. In hartje winter, wanneer de temperatuur van het drinkwater maar 6 of 7 graden Celcius is, presteert het apparaat dus optimaal.

top

2. Hoeveel kan ik besparen met de DWTW?

Afhankelijk van het type kunnen de Bries’ DWTW’s bij een CW4 belasting (12,5 l/min) tussen de 45% en de 63% van de warmte in het afvoerwater terugwinnen en overdragen aan het koude drinkwater. Rekening houdend met een verlies bij de overdracht van ca. 10 % kan men in de praktijk uitgaan van een hergebruik van 50 % van de energie. Bij een gemiddeld “douchegedrag” en een gemiddeld douchevolume, ketelrendement en leidinglengte, gebruikt een persoon rond de 100 m3 aardgas per jaar. Met de DWTW bespaart u dus ca. 50 m3 gas per persoon per jaar. Een gemiddeld gezin bespaart dus ca. 200 m3 gas per jaar.

top

3. Douche WTW en kosten.

De kosten zijn afhankelijk van het type DWTW dat u kiest, en de bouwkundige situatie. De plaatsingskosten kunnen, vooral bij bestaande bouw, nogal verschillen. Als richtlijn kunt u ervan uitgaan dat de aanschaf en plaatsing van een DWTW u tussen de € 600 en € 1200 (incl. BTW) kosten. Bij bestaande bouw is het handig, vanwege de kosten, plaatsing van een DWTW met een verbouwing van de badkamer “mee te nemen”. Uitgaande van een gemiddelde situatie en een gasprijs van € 0,65 (incl. BTW) per m3, verdient u de DWTW in een periode van 4,6 tot 9,2 jaar terug, zonder dat daar een cent subsidie aan te pas is gekomen. Dit is een (voor een duurzame-energie techniek) zeer korte periode.

top

4. De DWTW en comfort.

Installatie van een DWTW leidt vaak tot een vergroting van de volumestroom, en dus van het comfort. Indien men een bestaande douche wil opwaarderen, en het douchevolume van 7,5 l/min (standaard) naar 15 l/min (regendouche) wil brengen, dan kan een DWTW zeer voordelig zijn. Het ruimere volume kan gerealiseerd worden zonder de ketelcapaciteit (en het gasverbruik!) te vergroten. In dat geval snijdt het mes aan twee kanten: vervanging van ketel en/of boiler wordt overbodig, en het gasverbruik neemt niet toe ten opzicht van de vorige situatie. Dit effect heeft een keerzijde: door toename van de volumestroom wordt de energiebesparing voor een deel teniet gedaan. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld het volume 20 % toeneemt, en dat de besparing op 30 % uitkomt. Wil men de maximale besparing realiseren, dan moet het volume gelijk gehouden worden.

top

5. Wat voor typen douche WTW zijn er?

Voor verschillende situaties hebben wij verschillende typen DWTW’s ontwikkeld. Hier ziet u een overzicht van de mogelijkheden:

Situatie Toe te passen douche WTW Rendement bij CW3 (9,2 l/min) Rendement bij CW4 (12,5 l/min) Opmerking
Eengezinswoning met douche op de verdieping. Verticale douche WTW (douchepijp), in standaard of comfort uitvoering 63,7 % 60,0 % Door KIWA en ISSO getest en goedgekeurd
Etagewoning, of woning op de begane grond. RVS douchegoot met WTW.
Inbouwhoogte 120 mm
49,1 % 47,7 % Idem
Renovatie van badkamer. Kunststof douchebak met WTW (opbouw, 15 cm) 45,8 % 45,2 % Idem
Sportaccomodaties en kampeerterreinen.
Geschikt voor 6-8 douches
Afvoerput met warmteterugwinning Rendement bij 15 l/min: 42,3%.   Idem
Zeer lage hydraulische weerstand
top

6. Douche WTW en onderhoud.

De verticale DWTW is door de grote valsnelheid van het water zelfreinigend en dus onderhoudsvrij. De andere DWTW’s zijn, indien nodig, eenvoudig te reinigen met een standaard borstel. Deze producten zijn zo ontworpen dat het warmte-uitwisselend oppervlak zichtbaar en dus makkelijk te reinigen is. De afvoerput voor meerdere douches is ontworpen voor reiniging met een hoge druk spuit. Hiermee is het rendement van de DWTW ook op langere termijn gewaarborgd.

top

7. Douche WTW en Legionella.

Bij gebruik van de DWTW wordt het aanvoerwater voorverwarmd tot een temperatuur tussen de 25 en de 30 graden. In principe is er in deze temperatuurszone groei van Legionella-bacteriën mogelijk. Het risico op Legionella is in opdracht van het Ministerie van EZ door TNO onderzocht. De conclusie van dit onderzoek was dat een DWTW geen Legionella risico oplevert, mits de warmtewisselaars aan een aantal technische eisen voldoen. Deze eisen hebben onder meer betrekking op het volume en voorkomen van dode (niet doorstroomde) ruimten in de warmtewisselaar. Onze producten voldoen aan alle eisen.

top

8. Douche WTW in de EPG en gebouwlabeling.

Afgezien van de voordelen op korte termijn (energiebesparing) biedt uw DWTW ook op langere termijn een voordeel, namelijk een verbetering van het energielabel van uw woning of gebouw. Daarmee neemt de waarde van uw vastgoed toe. Een DWTW is normatief opgenomen in de berekening van de EPG waarde (Energie Prestatie Gebouwen) volgens NEN 7120. De verlaging van de EPG waarde ligt tussen de 0,05 en 0,07. De kosten van EPG-verlaging ligt in de orde van € 100,- per 1 %. Geen enkele andere techniek biedt zo’n gunstige verhouding tussen investering en EPG-verlaging.

Het rendement van onze DWTW’s is gemeten en gecertificeerd door KIWA. Tevens zijn onze producten opgenomen in de door ISSO gecontroleerde databank van gelijkwaardigheidsverklaringen.

top

9. Wie kan en douche WTW plaatsen?

Alle grotere installateurs in Nederland hebben ervaring met het installeren van DSS/Bries DWTW’s. U kunt dus altijd een offerte aanvragen bij (een) installateur(s) bij u in de buurt.

top

10. Kun je douche WTW combineren met andere duurzame-energie technieken?

De werking van douche WTW is eenvoudig: u halveert het energieverbruik door douchen. Dit is altijd voordelig, met welke andere (duurzame) techniek een DWTW ook gecombineerd wordt.DWTW vult zonne-energie goed aan omdat de douche WTW juist in de winter, als er minder zon is, het grootste vermogen levert. Dit hangt samen met de lage drinkwatertemperatuur in de winter, waardoor de warmte-overdracht maximaal is.

top